Вести

Републичко такмичење из музичке културе "Триолица" - три прве награде за наше учеснике

Прво Републичко такмичење  из музичке културе "Триолица" одржано је 1. 6. 2024. године у ОШ “Радоје Домановић” Нови Београд, у организацији Удружења наставника музичке културе Србије. Такмичење је реализовано у  исто време у сали  школе и у две учионице. Учествовало је преко 500 ученика и 200 наставника основних и средњих школа из целе Србије који су прошли све етапе (школско, општинско и окружно такмичење). Заступљене су биле четири дисциплине (1. вокални солисти, 2. мали ансамбли - вокални и инструментални, 3. оркестри  и хорови).  Вокални солисти су се такмичили у пет жанрова и пет различитих старосних категорија које су обухватиле ученике од 7 до 19 година, мали ансамбли - вокални и инструментални у три категорије, оркестри у четири категорије, једнородни и мешовити, хорови у четири категорије. Са овим такмичењем ће  Удружење наставника музичке културе конкурисати код Министарства просвете да се такмичење уврсти у календар такмичења.  

Хор ОШ "Вук Караџић" из Шапца наступао је у четвртој дисциплини, у другој категорији ( ученици старијих разреда), заједно са хоровима из Владичиног Хана и Јагодине. 

Програм:
1. "Вишњичица род родила" (задата композиција) Константин Бабић - солисти Нина Рашевић 5/2 и Јована Ђекић 7/1
2. "Ноћас нису сјале" - музика: Станислав Бинички, текст: Алекса Шантић, аранжман: Снежана Ранковић Ђерић 
солисти: Алекса Петровић 7/1, Димитрије Станковић 5/1, Данило Бурсаћ 5/2, Александар Василић 5/1
3. "Cum ba yah" - Max Fray - traditional
Диригент: Снежана Ранковић Ђерић     

ХОР је освојио ПРВУ НАГРАДУ И 98,66 ПОЕНА.

Снежана Ранковић Ђерић: “Захваљујем се: ученицима, родитељима, Градској управи, директору Драгославу Павловићу као и Наташи Драгић која је снимила наступ. 

Надам се да ће сви учесници моје захвалности препознати добробити рада, залагања и труда и да ће се подржати иницијативу да се настави са радом и добрим резултатима.

Захваљујем координатору Снежани Шалаи Тибор, свим колегама честитам и наравано захваљујем нашој председници удружења наставника музичке културе Александри Станковић.

Основну школу “Вук Караџић” Шабац су представљала и два мала ансамбла, инструментални и вокални.

1."Чаробни квинтет" у првој категорији. Инструменталисти: Лена Илић 2016.-клавир, ручна звона, 1/2, Велес Максимовић 2014.-3/2, - триангл, клавир,  Сара Јовановић, 2013., 4/1 - флаута, Лена Јовичић, 2013.. 4/1- виолина, Стрибор Мркић 2013.,4/2 - звончићи

Програм:
1. Theme from Harry Potter and the Sorcereros stone - John Williams, aranžman - Снежана Шалаи Тибор
2.Carol of the Bells - Mykola Leontovych, aranžman - Снежана Шалаи Тибо
Ментор - Снежана Шалаи Тибор, дипломирани музички педагог

Обзиром да су били једини мали инструментални састав у 1. категорији, саслушани су са 2. категоријом у којој је било два ансамбла из Пожеге и Београда.

Чаробни квинтетн је освојио ПРВУ НАГРАДУ И 99 ПОЕНА,

2.Женска вокална група ОШ “Вук Караџић” Шабац, ИО Мачвански Причиновић, друга категорија ( старији разреди)
Вокали: Емилиа Жикић, 6/3, Ана Обрадовић, 6/3, Емилија Савић, 6/3, Теодора Кулезић, 7/3, Јана Новаковић, 7/3- ОШ "Вук Караџић" Шабац, ИО Мачвански Причиновић.

Програм
1.“Уродиле жуте крушке” -  народна песма, двоглас уз пратњу удараљки
2.“ ‘Ајде Јано” - народна песма уз пратњу удараљки
Ментор- Снежана Шалаи Тибор, дипломирани музички педагог

У оштрој конкуренцији са ансамблима из Свилајнца,  Грачанице, Житорађе,  Ниша, Београда и Крагујевца, oсвојиле су ПРВУ НАГРАДУ И 91,33 ПОЕНА.

Снежана Шалаи Тибор: “Уморна и пресрећна јер је завршен један велики посао и за садашње време историјски посао (прво велико такмичење на нивоу целе државе, после више од 30 година), веома успешно. Надам се да ће овако лепа догађања за ученике и наставнике заживети. 1.6.2024. године је био дан обасјан младошћу,  прелепом музиком и великим талентом учесника.

Захваљујем се Александри Станковић председници Удружења наставника музичке културе Србије  и колегиници Марији Мишић које су ми указале поверење ставивши ме у Организациони одбор Првог републичког такмичења, а онда и за координатора Мачванског округа.

Захваљујем се мојим ученицима такмичарима, који су вредно радили и слушали све моје сугестије, њиховим родитељима који су нас подржали, директору Драгославу Павловићу који нас је подржао и дозволио да у ОШ “Вук Караџић” Шабац организујем Општинско и Окружно такмичење, представницима Градске управе који су нам обезбедили превоз до Београда, свим колегама које су припремале ученике за такмичење, јер без њих ништа од овога не би било.”

ЛИНКОВИ ХОР:
https://www.youtube.com/watch?v=P8pA1IflfMI
https://www.youtube.com/watch?v=ZuumJ6pnbqY

МАЛИ ВОКАЛНИ САСТАВ:
https://www.youtube.com/shorts/9KwrPOLEYfU

МАЛИ ИНСТРУМЕНТАЛНИ АНСАМБЛ:
https://www.youtube.com/watch?v=4r9xmyIpxsI
https://www.youtube.com/watch?v=d2T2b7cUP28

Извештај су припремиле:
Снежана Ранковић Ђерић 
и Снежана Шалаи Тибор,
наставнице музичке културе

 

План школе

План школе

Пројекти

Читалићи
Партнерство за праведно и квалитетно образовање
Друга шанса